Pezsgők világában

2013. szeptember 09. 18:11

Idehaza a pezsgő még mindig amolyan szilveszterkor megtűrt szükség-ital, a BB-nél komolyabbakat meg sok esetben valamiféle kaviárkísérő, úri huncutságnak tekintik.

2013. szeptember 09. 18:11
Táncoló Medve

„Nem iszunk elég pezsgőt. Ez bulvárklisé, de még szomorúbb a tény, hogy igaz. A helyi fogyasztói szokásokon persze napnál világosabban lemérhető egy adott ország pezsgőfelhozatala (is) és fordítva. Mintha semmi érdeklődés nem lene a műfaj körül, miközben a jóval alacsonyabb árszínvonalat jelentő gyöngyöző és habzó borok pár éve reneszánszukat élik.

Idehaza a pezsgő még mindig amolyan szilveszterkor megtűrt szükség-ital, a BB-nél komolyabbakat meg sok esetben valamiféle kaviárkísérő, úri huncutságnak tekintik. Pedig egy jobb palackos erjesztésű pezsgőt ma már nem csak Champagne-ból kóstolhatunk, - bizony érdemes körülnézni a crémant-ok és még inkább a nekem egyre meggyőzőbb cavak között is! A rendezvényen ezekből több szép példa is akadt. A másik szemem csak amiatt sír, hogy a hazai felhozatal egyelőre nem sok meglepetést tudott okozni nekem.

Pedig pezsgős múltunk igencsak jelentős. Adottságaink is, borvidékeink, fajtakörképünk is meglennének hozzá. Ám valahogy a piac és a hazai közönség mintha még nem kényszerítette volna ki idehaza az előbbi európai referenciákkal összemérhető minőséget. Én legalábbis ezt érzem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2013. szeptember 10. 12:57
Ízlésben nincs értelme vitatkozni, bár azért nem véletlen hogy a minőségi bor és a pezsgő alapből száraz, kivéve a néhány közismert különleges desszertbort. Szintén köztudott, hogy Magyarországon a tömegborok piacának még jelentős részét teszik ki az édes, félédes borok, ezért a borkultúra és az ízlésformálás előtt bőven vannak még feladatok. Elviccelődünk itt a 410 ezres Chateau Margaux-on meg a nyolcvan rugós Krug pezsgőn, de akár tetszik, akár nem, ezek a borkultúra Bugatti Veyronjai, a pénz nem számít kategória, ahol a kompromisszummentes tökéletesség végtelenbe konvergáló görbéje mentén próbál pici lépésekkel közelebb kerülni a megfoghatatlanhoz néhány több száz éves múltú pincészet. És vagyunk mi, hétköznapi borivók, akiknek szintén nem mindegy hogy mi kerül a poharunkba, de azért rá lehet csodálkozni néha egy-egy ilyenre is nem? Egyébként az autós példa nagyon jól illik arra is, ahogy a nagy árszórású borokat felvonultató kóstolási teszteket illik helyezni: általában az autós újságíró sem Ferrarival jár, de ha tesztelésre beültetik, ugyanolyan szigorú szemekkel kell körbetapogatnia mint egy népi Opelt, más kérdés hogy rendszerint - érthető módon - nem nagyon talál fogást, de legalább ez a szakma szépsége hogy egyik héten Porsche, másik héten Maserati. A tanulság: borszakújságírónak lenni jó! :-)
Autofocus
2013. szeptember 10. 03:13
Nem kell szakértő, a BB a pezsgők Vargája, ha már egy Hungária Extra Dry-t mellé teszünk, az van akkora különbség mint a HEX és a Dom Perignon között. :-) De egyébként a Francois (budafoki) kiváló pezsit csinál President néven és ez az ökobio vitál meditáció is vidám buborékokkal örvendeztet meg: http://www.ital-gyros.hu/bio_chardonnay_biopezsgo_0_75_l/rendeles/1192
dávid
2013. szeptember 10. 03:07
Mindez hülyeség, egyszer kóstolj végig egy igényesebb cava sort és örökre leszámolsz a BB-vel. A BB primitív, édesítő és idegesítő módon behízelgő, triviálisan és bántó módon direkt. Nincsen benne semmi titokzatosság, trükk, kihívás és megérteni való bármi. Ezeket most persze minden bizonnyal nagy fasságnak tartod, de ha lesz módod valaha _pezsgőt_ inni szakértő mellett, majd jusson eszedbe.
Autofocus
2013. szeptember 09. 23:37
Legközelebb ilyet locsolunk: http://bortarsasag.hu/hu/pezsgo/franciaorszag/champagne/krug_rose?filter5=champagne A VBK meg ebből készül: http://bortarsasag.hu/hu/bor/franciaorszag/bordeaux/chateau_margaux_chateau_margaux_2009_margaux?filter7=fine_wine csak egy a lényeg, jó kólát találjunk hozzá, mert ha valami pancsolt gépi szarral elrontjuk, mehet a lefolyóba. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!